RODOSLOV ŽUGIĆA

BLOG RODOSLOVA ŽUGIĆA

БОЖИДАР ЖУГИЋ ОБИЛИЋ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

zugic | 19 Mart, 2012 18:32

 
СИРИШКИ ОТПОР МАЂАРСКОМ ОКУПАТОРУ
 
(Прва лекција о обилићу Другог свјетског рата Божидару Жугићу)

       Априлски рат је трајао 12 дана - од 6. dо 17. априла, када је врховна команда потписала безусловну капитулацију југословенске војске.
     Влада Цветковић-Мачек потписала је 25. априла 1941. године приступање Тројном пакту (Њеамачка Италија и Јапан). На такав чин народ је оштро реаговао...
       Југословенска војска се повлачила са Мађарске границе 10 и 11. априла на југ и пролазтила је кроз Сириг...
     И поред уговора о ''вјечном пријатељству'' између Југославије и Мађарске, фашистички адмирал и регент Харти издао је налог својој армији да уђе у Југославију са снагом од 80.000 војника. Један од праваца којим се кретала мађарска окупаторска војска водио је путем Е-5 преко Суботице, Србобрана, Сирига и Новог Сада.
       Напредовање је ишло без тешкоћа -- све до Сирига, што ће остати у вјеечном сјећању, јер 13. априла је над недужним становништвом извршен страшан злочин.
     Повлачећи се према Новом Саду, дијелови Прве армије југословенске војске, оставили су у Сиригу један противтењковски вод, са задатком да штити одступницу своје главнине.
       У рано јутро 12. априла, из правца сјевера, наишла су троја оклопна кола, као претходница моторизованог корпуса мађарске окупционе војске. Када су се приближили селу, вод којим је командовао млади поручник Божидар Жугић, отворио је противтењковку паљбу и уништио је два борна возила заједно са посадом, а трећа су се повукла.
Овај догађај послужио је мађарској окупационој војсци и фашистима, члановима ''Мађарске народне страже'' да изврше страшну одмазду над становницима Сирига, масовно стијељајући 111 становника, међу којима је било жена и дјеце.
      Велики војвођански пјесник Мирослав Антић, је укаменио свој дистих:
              За сваког ко је непријатељ
              Ово место је крај света!
              Од Сирига се дсаље не може! 

              Сириг 1941- 1976.

      Након 69. година, од тог догађаја, преко предивног човјека и просвјтног радника у пензији -- Николе Јапунџића, Крсто Жугић из Новог Сада, пронашао је живог свједока, пуковника Момчила Суботића из Темерина, који нам је дао свој несебичан прилог о обилићу Другог свјетског рата Божидару Жугићу.
     Посебно се, у име рода и родослова Жугића захваљујемо Николи Јапундџићу, који нам је поручио: ''Nеko ko je učinio bar mali potez da sačuva obraz svog roda zaslužuje da bude upamćen i posluži za primer deci, kojom se bavim ceo život. Božidar Žugić, koji dade svoj život za taj obraz, zaslužuje mnogo, mnogo više od onog što mi svi skupa učinismo za njega. Hvala Božidaru i plemenu iz kojeg izniče...'' 
 
                                                                               Недељко Жугић 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb