RODOSLOV ŽUGIĆA

BLOG RODOSLOVA ŽUGIĆA

Žugić, naučnik u SAD

zugic | 05 Mart, 2014 12:42

Za pet godina eliksir mladosti po srpskom receptu

Za pet godina eliksir mladosti po srpskom receptu
N.N. - 05.03.2014 12:14

Janko Nikolić-Žugić, čuveni srpski naučnik i šef Katedre imunologije prestižnog američkog univerziteta Arizona, došao je do revolucionarnog izuma. Sa timom od oko 20 kolega koji predvodi otkrio je kako da se imuni sistem u poznim godinama ojača i tako uspori starenje.

Ako sve bude išlo po planu, ovaj "eliksir mladosti" bi već za pet godina mogao da nađe primjenu u praksi.

"Cilj je iskoristiti sva dosadašnja saznanja i izgraditi individualni profil imunog sistema kod starijih ljudi. To će biti ključ koji će odrediti kome treba dati standardne, uobičajene vakcine (na primer sezonsku vakcinu protiv gripa), a kome će biti neophodno dati modifikovane vakcine, prilagođene "oslabljenom" imunom sistemu. Trenutno ne postoje odobrene vakcine za starije osobe, kao ni odobreni tretmani za imuno podmlađivanje, ali veoma sam optimističan i mislim da ćemo za pet-deset godina biti u stanju da pomognemo starijim osobama da se bore sa infekcijama na mnogo efikasniji i individualno prilagođen način", priča Nikolić-Žugić za 24 sata.

Rad na projektu trajao je skoro cijelu deceniju. Studija na miševima rađena je više od dvije godine, a na ljudima čak šest.

"Prosječni naučnici u mojoj laboratoriji, postdiplomci i oni na postdoktorskom usavršavanju, provode u laboratoriji više od osam sati dnevno, obično šest dana u nedjelji. Za sve ovo je potrebno mnogo rada, upornosti i strpljenja. Meni samo ovo poslednje često nedostaje", u šali dodaje naš naučnik.

Njegov tim otkrio je koji su defekti imunog sistema u poznim godinama i šta treba učiniti da se te mane otklone.

Titulu doktora stekao u Beogradu

Janko Nikolić-Žugić rođen je 1960, odrastao je i odškolovao se u Beogradu. Titulu doktora nauka iz oblasti imunologije stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Sa suprugom Draganom je 1987. otišao u SAD, gdje od tada živi. Direktor je upravnog odbora američkog Društva za starenje. Tokom karijere je dobio nekoliko američkih i međunarodnih nagrada.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb