RODOSLOV ŽUGIĆA

BLOG RODOSLOVA ŽUGIĆA

PETI SABOR BRATSTVA ŽUGIĆA, NOVAKOVIĆI, 3. 8. 2013.

zugic | 16 Septembar, 2013 08:05

U SELU NOVAKOVIĆI KOD ŽABLJAKA ODRŽAN PETI SABOR ŽUGIĆASložno bratstvo na slogu pozivaŽABLJAK - U selu Novakovići kod Žabljaka održan je Peti tradicionalni sabor bratstva Žugić. Sabor se tradicionalno održava svake treće godine u seoskom domu. Saboru su prisustvovali Žugići iz svih krajeva bivše Jugoslavije - Zagreba, Prokuplja, Novog Sada, Banjaluke, Sarajeva, Pirota, kao i Nikšića, Podgorice, Žabljaka , Kotora...
Dobrodošlicu bratstvenicima na sabranje poželio je Radoje Žugić, ministar u Vladi Crne Gore, pozivajući braću da se i dalje okupljaju u velikom broju, da se slažu, vole i podržavaju jedni druge, ali isto tako ih upozorio da ne zaborave kolijevku Žugića i da zajedničkim doprinosom obnove ogradu oko crkve u Novakovićima. 
Mladi, ali i oni nešto stariji bili su u prilici da se kroz kazivanja najstarijih podsjete na svog čuvenog pretka Božidara Žugića, poručnika koji je svoj život dao za otadžbinu u selu Gložani u Vojvodini, gdje mu je podignut spomenik. Prošle godine u organizaciji Saveza boraca Crne Gore podignuta mu je spomen-bista u Pljevljima. 
Prema riječima Milorada Lazara Žugića, predsjednik Crkvene zajednice Mljetičak, po predanjima, Žugići se pominju još u 17. vijeku, a vode porijeklo od drobnjačkog bratstva Jankovića (Vulovića). 
- Svi Žugići porijeklom su sa Mljetička, odatle se jedan dio porodica odselio ka sjeveru u katune u Drobnjak, naselivši prostor današnjih Novakovića, Žugića Bara i Žugića Luke, tj. prostor oko Vražjeg i Ribljeg jezera, Žabljaka, Pljevalja i Nikšića. Ima ih dosta i u Podgorici, Baru, Kotoru. Daljom kolonizacijom bratstvo se raširilo po Balkanu. Jedan dio je otišao u Bosnu, naseljavajući Romaniju i gradove Olovo i Sokolac, Srebrenicu, Bratunac, Sarajevo, Banoviće i Banjaluku. Drugi dio bratstva je otišao put Srbije, naselivši prostore Priboja na Limu, Prokuplja, Užica, Niša, Valjeva, Novog Sada, Beograda, Kule, Vrbasa, Smedereva, Bačke Topole. Ima ih i u Makedoniji i na Kosovu. Ovom petom saboru Žugića prisustvovali su i Žugići iz Zagreba. Žugići slave većinom krsnu slavu Svetog Nikolu, a ima ih koji slave i Svetog Đorđa , jer to je bila prvobitna slava svih Žugića. Žugići su zahtijevali od mitropolita na Cetinju da im glavna slava bude Nikoljdan, a da prislužuju Đurđevdan, za šta im je mitropolit dao blagoslov. Neke porodice u Srbiji i Bosni nastavile su da slave Đurđevdan kao glavnu slavu- kazao je Milorad Žugić naglašavajući da su Žugići slavno, junačko pleme, a njihov naziv potiče od riječi „žuga“ što na turskom znači nevolja, jer su Turcima zadavali mnogo nevolja u prošlosti. 
Okupljene bratstvenike pozdravili su i Vukola Žugić, najstariji u bratstvu, ali i Anka Žugić, predsjednica Udruženja žena Crne Gore, Manojle Žugić, istoričar iz Kotora i Rade Žugić, pukovnik –doktor na VMA u Beogradu. 
Svoje aforizme čitao je Slobodan Žugić iz Nikšića. Najmlađi učesnik skupa bio je dvogodišnji Uroš Žugić iz Novog Sada. Uz dobro raspoloženje i svjež planinski vazduh druženje je trajalo do noći.
L.N. 

Imali mnogo prota i junaka
- Žugići su popovska kuća i imali su mnogo prota kao što su Aleksije Jovanov Žugić i Zarije Aleksijin Žugić. Poznat je i vojvoda Mićo Žugić, učesnik Hercegovačkog ustanka, Krsto, poručnik Srpske vojske iz Prvog svjetskog rata sa dvije Zlatne Karađorđeve zvijezde sa mačevima, Zlatnom Obilića medaljom, Albanskom spomenicom, poručnik jugoslovenske vojske Žugić Božidar, u narodu poznatiji kao Durmitorski Obilić, narodni heroji Komnen i Batrić Žugić, književnici Boško, Neđeljko i Tomislav Žugić, istoričari Tomislav i Manojle Žugić. Osim njih u bratstvu je mnogo učenih ljudi ministara, sportista, pjesnika, novinara, ljekara, političara. Danas su Žugići jedno od najsložnijih bratstava, koji se svake treće godine okupljaju u Novakovićima i u drugim krajevima bivše Jugoslavije - naglasio je Milorad Žugić..

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb