RODOSLOV ŽUGIĆA

BLOG RODOSLOVA ŽUGIĆA

76-GODIŠNJICA POGIBIJE BOŽIDARA ŽUGIĆA

zugic | 16 April, 2017 13:29

 
ПОМЕН И ПОЛАГАЊЕ ЦВИЈЕЋЕ НА МЈЕСТО 
ПОГИБИЈЕ БОЖИДАРА ЖУГИЋА

      И ове године, као у претходних седам осам, окупили су се мјештани села Гложане, борачке организације Бачке Топлоле, Удружење црногораца за дијаспору са предсједником Божом Марковићем, момци из Гложана који су носили мајице ''Зар се овако брани отаџбина'', који ће послужити као уводна матрица за снимање документарног филма о Божидару Жугићу, генерал Милош Ђошан, Јованка Чолак Кирали, посланик Скупштине АП Војводина, Редакција ТВ ''Мост'', професори Драгомир и Горан Жугић, новинари Вељко и Недељко Жугић, иницијатор и организатор свих досадшњих скупова Крсто Жугић из Новог Сада, те Прва свјетска интернет ТВ ''ЉУДИ ГОВОРЕ'', која вам и преноси овај репортажни запис.
Породица Жугић у Новаковићима и на Мљетичку, била је и остала оличење поштења, патриотизма и витештва. 
     Дуги низ година, Словаци у Гложану његовали су успомену на поручника Краљевине Југославије Божидара Жугића. Који је убио свог и мађарског команданта да би спречио предају. 
Осим мјештана, на овај гроб протеклих деценија мало ко је долазио.
Велику захвалност, братство Жугића дугује учитељици основне школе у Гложанима,Вјери Скленаровој, која је као ђак са својом учитељицом долазила сваког 13. априла да положи цвијеће на гроб, а данас својим ученицима указује на овај јединствен пример храбрости и пожртвованости за свој народ.
На првом скупу братста Жугича за Војводину, професор историје Манојло Жугић и учитељица Анка Жугић, обоје поријеклом из Новаковића, рекли су: ''Крајње је време да историја и Србије и Црне Горе да Божидару Жугићу мјесто какво му припада, да уђе у школске књиге као пример на којем ће се васпитавати млађе генерације, како се треба вољети и бранити домовина, јер се за домовину не може ишта вредније положити од живота.
''Зачуђујуће је говорио је мр Ђорђије Остојић, како се у крају гдје је рођен и одрастао Божидар Жугић, праунук војводе Мића Жугића, нико никада није сјетио да неким трајним обиљежјем сачува успомену на његов јуначки подвиг. Учинила је то једино његова мајка Марија, подигавши спомен бисту свом сину, покрај монументалног моста на Тари, низводно, али није дочекала и њено откривање - 1966. године. 
Спомен биста Божидару Жугићу, подигнута је 25. 08. 2012. године у Пљевљима, недалеко од родне куће.

А споеник на Тари подигла је његва мајка Мара!


"Спомен дижем Теби сине,
да ти мајку жеља мине
а валови брзе Таре – 
глас преузму мајке старе,
па и путник нека знаде
зашто Твоју младост даде."

Велики Црногорски пјесник Радован Бећиреви Требјешки, снажно и емотивно је упјевао пјесму о Божидару Жугићу...

Скупиле се виле из облака
На језеро Црно код Жабљака...

Ту су виле пјесму саставиле
За јунака родом из Дробњака,
Поручника Жугић Божидара -
Тако ова пјесма изговара:
Има л' ишта љепше од поштења?
Ил' правије од јавнога мњења?
Нит' прошлости ка' у Црногорца
Нит' од рата вишега зликовца;
Од изрода нема више рђе,
Нити ништа од лакомца грђе.
Коме није домовина мајка,
Ту човјека нема, ни јунака.
Ко се стиди мајчина млијека
Он ће бити ништа довијека.

На крају, као аутор више прилога и записа, дозволите ми да упутим горак пријекор или свијетлећи упитник свима вама.
Ваш одговор ако се запише, неће моћи да се изрише!

Недељко Жугић

Komentari

blautube video private

blautube | 25/01/2021, 13:53

The excellent message))
------
https://www.blautube.com/videos/sleeping-girlfriend-is-woken-up-and-fucked-from-behind/ | https://www.blautube.com/

kimnatka плетеное кресло качалка

kimnatka | 05/02/2021, 07:54

Собственный дом – персональная замок, собственно потому так принципиально первым делом верно выбрать мебельное оформления жилой квартир либо жилья, чтобы потом владельцам стало вовсе не только хорошо жить у комнате, но плюс абсолютно удобно https://kimnatka.com/. Состав мебельных принадлежностей на сегодняшнем магазине с каждым днем предельно расширяется,и очень важно обладать способностью определять фирменный товар в низкие ценники. Онлайн-маркет предметов мебели «Кімнатка» https://kimnatka.com/chairs/tables/wooden-tables предлагает клиентов к среду проверенной мебельных решений Украины по точно разумным прайсу, на сайте мы полностью все продумали за пользователей до детали.
Выбор предметов мебели по онлайн – магазине сможет рабоать порядком сподручными способами: покупка касательно спален, рейтингу, дизайну, подобранный разновидность посодействует Вам верно утвердиться по роскошной и отменной меблировкой Kimnatka.Com. В нашем меню пользователь сможет заказать гарнитур на столовую, комнаты сна, деток, гостиной, у кабинет, офисное здание или же в двор по достаточно выгодным ценам в сравнение непосредственно в это время!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb